Jak głęboko w przeszłość sięgają korzenie wegetarianizmu? Na to i inne pytania postara się odpowiedzieć Damian Miszczyński, student Instytutu Filologii Klasycznej UJ. Jak się bowiem okazuje, już w starożytności niektórzy decydowali się na spożywanie wyłącznie potraw bezmięsnych. Czy dyktowały im to głównie zasady religijne czy też przede wszystkim normy etyczne, pozostaje na razie nierozstrzygnięte. Młody badacz ma zamiar odwołać się do tekstów źródłowych, w języku greckim i łacińskim i dzięki temu sięgnąć samych podstaw idei wegetarianizmu. W pierwszej fazie projektu dokona tłumaczenia dwóch kluczowych dzieł, które do tej pory nie są dostępne w języku polskim. Będzie to pismo etyczne „O jedzeniu mięsa” Plutracha oraz złożone z czterech ksiąg dzieło Porfiriusza „O powstrzymywaniu się od jedzenia zwierząt”. Jak informuje serwis Nauka w Polsce,” uhonorowaniem przedsięwzięcia będzie naukowa monografia dotycząca wegetarianizmu w starożytności nad Morzem Śródziemnym”. Projekt będzie miał charakter interdyscyplinarny, ponieważ oprócz filologii autor ma zamiar korzystać ze zdobyczy innych dyscyplin naukowych, jak historia, antropologia historyczna, filozofia i religioznawstwo… -> więcej w serwisie Nauka w Polsce