Mieszkańcy wybrzeża Peru żywili się prażoną kukurydzą nawet tysiąc lat wcześniej, niż sądzono – wcześniej, niż zaczęli stosować naczynia ceramiczne – czytamy w „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Jedne z najstarszych kolb, łupin, łodyg i innych części kukurydzy, jakie znaleźli archeolodzy, mają od 6,7 tys. do 3 tys. lat. Znaleziono je w rejonie Paredones i Huaca Prieta – na dwóch stanowiskach na północnym, pustynnym wybrzeżu Peru. Kierowani przez Toma Dillehay’ego z Vanderbilt University i Duccio Bonavia z Academia Nacional de la Historia w Peru naukowcy znaleźli też mikro-skamieniałości kukurydzy: ziarna skrobi i tzw. fitolity. Cechy badanych kolb – najstarszych jakie odkryto w Ameryce Południowej – wskazują na to, że pradawni mieszkańcy tych okolic przyrządzali kukurydzę na kilka sposobów, m.in. prażyli ją i przerabiali na mąkę. A jednak kukurydza nie była ważnym elementem ich diety… -> więcej w serwisie Nauka w Polsce